Ja se que és el típic tòpic però en el meu cas és ben cert: quan tenia 10 – 11 anys vaig veure per la televisió la sèrie de Cosmos de Carl Sagan i em vaig quedar absolutament fascinat pel que hi havia a l’espai. Nebuloses, planetes, cometes, estrelles naixent i explotant en noves i supernoves … Amb posterioritat vaig aprendre que hi havia una passió (si, una passió!) que es deia astrofotografia i que et permitia capturar la major part d’aquestes maravelles còsmiques. Amb el temps, he anat adquirint un equip relativament modest que em permet disfrutar d’aquestes maravelles còsmiques.
Cliqueu sobre les imatges si les voleu veure a gran format així com els detalls de com estan fetes:
Sovint és difícil “veure” un determinat objecte d’una foto astronòmica, ja sigui perquè si no se sap quin aspecte té o perquè hi ha més d’un objecte en la mateixa imatge. La millor forma d’identificar aquests objectes és “resolvent el camp” de la imatge. Per a portar a terme això, el millor és emprar programes especialitzats. En el meu cas, resolc les imatges amb el mateix programa amb el que faig l’apilament i post-processat, PixInsight. Aquí sota podeu veure la major part de les imatges anteriors resoltes. Cliqueu sobre elles per a poder-les veure en gran i llegir els diferents noms dels objectes que hi ha.
Els diferents colors que tenen els noms responen als diferents catàlegs d’objectes emprats per a la identificació dels objectes. Veureu que hi ha objectes amb més d’un nom. Això significa que aquell objecte en concret està en més d’un catàleg.
Les línies rectes blanques marquen les coordenades equatorials de la imatge i la línia recta de color blau separa les diferents constelacions. Els noms en groc indiquen els principals estels, tant en el seu nom comú con en el seu nom científic, en color morat estan els objectes segons el catàleg Messier, en rosa segons el catàleg NGC-IC, en blanc les nebuloses de reflexió segons el catàleg Van den Bergh (VdB), el catàleg de les nebuloses d’emissió (també conegut com nebuloses sense forma o Sharpless (Sh)) i el catàleg d’objectes foscos de Barnard, en taronja els estels segons el catàleg d’Hiparcos i en blau verdós les nebuloses fosques i brillants segons el catàleg de Lynd.
El script de’n Russel Croman, StarXterminator, permet eliminar els estels de les imatges d’una forma molt efectiva, el que permet apreciar en tot el seu esplendor la nebulositat d’hidrògen que composa la major part de les nebuloses d’emissió. Aquí us deixo amb unes quantes imatges: